دوره 6، شماره 15 - ( 6-1396 )                   جلد 6 شماره 15 صفحات 1-10 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:  

درجه حرارت مهمترین عامل محیطی در پراکنش گیاهان می‌باشد و مهمترین فاکتور تعیین کننده موفقیت در استقرار یا عدم موفقیت در استقرار گیاهچه می باشد. به‌منظور بررسی تاثیر محرک‌های شیمیایی بر جوانه‌زنی و رشد گیاهچه تحت تنش دما، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در هر تیمار انجام شد. تیمار‌های پرایمینگ عبارت بودند از: سه سطح جیبرلیک اسید (125، 250، 500 ppm)، سه سطح سالسیلیک اسید (100، 200، 300 میلی‌گرم بر لیتر)، سه سطح اسکوربیک اسید (100، 200، 300 میلی‌گرم برلیتر) و همزمان از آب مقطر بعنوان شاهد استفاده شد و تیمار‌های تنش دما شامل 6 سطح درجه حرارت (5، 10، 15، 20، 25، 30 درجه سانتیگراد) بودند. نتایج نشان دادکه با افزایش دما خصوصیات جوانه‌زنی قیچ (درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه، طول گیاهچه، شخص بنیه بذر) افزایش یافت و در دمای 25 درجه سانتیگراد به بیشترین مقدار خود رسید و با افزایش دما از مقدار 25 درجه سانتیگراد کاهش پیدا نمود. کلیه محرک‌های شیمیایی باعث افزایش خصوصیات جوانه‌زنی نسبت به تیمار شاهد گردیدند و در بین محرک‌های شیمیایی مورد استفاده بیشترین تاثیر را جیبرلیک اسید 250 ppm داشت که این غلظت اسید جهت تعدیل اثرگذاری‌های منفی تنش دما بر گیاه قیچ پیشنهاد می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: قیچ، پرایمینگ، دما، جوانه‌زنی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۱/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۶/۵/۳ | انتشار: ۱۳۹۶/۶/۵