بهمنظور بررسی تأثیر شوری آب و برخی کودهای آلی شور بر شاخصهای فیزیولوژیکی و رشد گیاه لمونگراس (Cymbopogon citratus)، آزمایش گلخانهای با هفت سطح شوری شامل آب غیرشور بهعنوان شاهد، آب شور در سه سطح 4، 10و 15 دسیزیمنس بر متر و کودهای آلی شور در سه سطح شامل کود پودر ماهی با شوری 2/5، کود مایع ماهی با شوری 9/4 و کود فرآوری کشتارگاه طیور با شوری 6/4 دسیزیمنس بر متر در 4 تکرار در گلخانۀ پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. در این پژوهش، صفات فیزیولوژیک رشد شامل سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ریشه، ارتفاع بوته، تعداد پنجه و کلروفیل کل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد شوری آب و کودهای آلی بر تمام صفات مورد بررسی اثر معنیدار داشت. بیشترین تأثیر منفی را تیمار آب آبیاری با شوری 15دسیزیمنس بر متر بر روی تمامی صفات مورد مطالعه داشت، و بیشترین تأثیر بر وزن خشک ریشه به میزان 37/0 گرم مشاهده شد. از طرفی تیمار کود پودر کشتارگاه طیور با شوری 6/4 دسیزیمنس بر متر باعث بهبود تمام صفات فیزیولوژیک رشدی نسبت به شاهد به غیر از تعداد پنجه (با میانگین ۲/۴ عدد) در بوته شد. بهطور کلی، نتایج نشان داد گیاه لمونگراس نسبت به شوری بالای 5 دسیزیمنس بر متر حساس است اما شوری کمتر از 5 دسیزیمنس بر متر را تحمل میکند و امکان استفاده از کودهای آلی نسبتاً شور مورد مطالعه بهعنوان منبع غذایی در زراعت این گیاه وجود دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان و فیزیولوژی تنش دریافت: 1400/2/31 | پذیرش: 1400/5/2 | انتشار: 1401/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول