دوره 7، شماره 21 - ( 11-1397 )                   جلد 7 شماره 21 صفحات 1-12 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:  
درمنۀ دشتی یکی از گونه‌های مهم بوته‌ای اسانس‌دار در ترکیب گیاهی مراتع استپی است که به‌علت دارا بودن اسانس، معمولاً در اواخر فصل تابستان و فصل پاییز، مورد چرای دام قرار می‌گیرد. از آنجایی ‌که علاوه بر عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی نیز بر نوع و میزان اسانس این گونۀ گیاهی اثر می‌گذارند، و چرای دام تا حد زیادی متأثر از تغییرات اسانس این گونه است، هدف این پژوهش بررسـی تغییـرات فصلی اسانس گیاه درمنۀ دشتی در مراتع استپی منطقۀ گلچکان کاشان طی فصل‌های سال 1396 بود. نمونه‌برداری به‌صورت تصادفی انجام شد. نمونه‌های گیاهی پس از جمع‌آوری از رویشگاه‌های طبیعی، خشک شده و با روش تقطیر با آب توسط کلونجر به‌مدت 60 دقیقه اسانس‌گیری شدند. اسانس حاصل از هر گیاه توسط دستگاه GC-MS آنالیز شد. نتایج حاصل نشان داد درمجموع 43 ترکیب در اسانس درمنۀ دشتی وجود دارد که 35 ترکیب بین فصول مختلف مشترک‌اند. اجزای اصلی اسانس را alpha-thujene، alpha-pinene، Camphene، 1,8cineol و alpha-phelandrene تشکیل می‌دادند. بیشترین میزان alpha-pinene در فصل تابستان (50/32درصد) و بیشترین میزان Camphene در فصل بهار مشاهده شد (7/23درصد). بیشترین میزان alpha-thujene و 1,8cineol در فصل بهار و تابستان، به‌ترتیب به‌میزان 50/26 و50/ 24درصد مشاهده شد. به‌جز برخی ترکیب‌ها از جمله alpha-thujene، alpha-pinene، Camphene، سایر ترکیب‌هـای ‌سـازندۀ اسـانس به‌طور محسوس، تحت‌تأثیر تغییرات فصلی قرار نگرفتند. بعضی از آن‌ها به مواد دیگر تبدیل شدند؛ ازاین‌رو غلظت آن‌ها در فـصل پاییز و زمستان کـاهش و در فصل بهار و تابستان افزایش یافت که بر میزان چرای دام از این گونۀ گیاهی تأثیر قابل ملاحظه‌ای داشتند.
واژه‌های کلیدی: آلفا- پینن، باران، چرای دام، درمنه، GC/MS
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مرتعداری
دریافت: ۱۳۹۷/۸/۹ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱۰/۱۶ | انتشار: ۱۳۹۷/۱۱/۱۷

abstract [PDF 202 KB]  (21 دریافت)
ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه مهندسی اکوسیستم بیابان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Desert Ecosystem Engineering Journal

Designed & Developed by : Yektaweb